1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Zmiany w szyjce macicy |
Ola Olka
Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 6763
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-04-04, 11:06 Temat: Zmiany w szyjce macicy |
missy napisał/a: | Bardzo proszę o rozwagę w formułowaniu wniosków... | Dziękuję missy ten passus Nie jest to rak, ale stan przednowotworowy był tu nie na miejscu.
katarzyna1988 napisał/a: | co z tą cytologią? 2 razy ( w 2015 i 2016) wyszła zła, podejrzenie cin1 natomiast po wycinkach i łyżeczkowaniu okazuje się, że jest czysto | Tu znalazłam coś na ten temat:
Dysplazja szyjki macicy - leczenie
Zmiany małego stopnia (CIN1) często ulegają cofnięciu bez leczenia. Poza tym rzadko przekształcają się w zmiany dużego stopnia w ciągu dwóch lat od obserwacji. W związku z tym podlegają jedynie regularnej kontroli u ginekologa.
W przypadku neoplazji średniego i dużego stopnia (CIN2 i CIN3) wykonuje się konizację chirurgiczną lub laserową. Następnie należy wykonywać kontrolną kolposkopię i cytologię (co 6 miesięcy) i test na obecność wirusa HPV. W przypadku dodatniego wyniku testu oraz nieprawidłowych wyników badania cytologicznego i kolposkopowego, należy wykonać biopsję oraz wyłyżeczkować kanał szyjki macicy. Jeśli wyniki badań są prawidłowe, należy co roku (przez okres 20 lat) wykonywać badania przesiewowe.
źródło: http://www.poradnikzdrowi...enie_43336.html
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-31, 12:05 Temat: Zmiany w szyjce macicy |
Na ile moja łacina pozwala to przetłumaczyć to oznacza:
katarzyna1988 napisał/a: | Endometrium in stadio secrerionis recens | oznacza endometrium we wczesnej fazie wydzielniczej. Nie jest to rak, ale stan przednowotworowy, wymaga leczenia.
katarzyna1988 napisał/a: | Fragmenta epithelli plani et glandularum endocervicia | Ogólnie - fragmenty nabłonka płaskiego.
Zgłoś się do lekarza zlecającego badanie.
Pozdrawiam serdecznie.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: missy: 2017-03-31, 15:38 ]
Bardzo proszę o rozwagę w formułowaniu wniosków...
|
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2017-03-15, 12:30 Temat: Zmiany w szyjce macicy |
katarzyna1988witaj na forum katarzyna1988 napisał/a: | Trochę mnie to przeraża podejrzewam, że jeżeli wyniki będą złe to czeka mnie usunięcie macicy, bo z szyjki chyba już nie ma co docinać. Ehh cięzka sprawa :( | Nawet jeżeli tak się stanie to trudno, lepiej tak niż gdyby choroba miała się rozsiewać po organiźmie. Narazie nie jest tak daleko. Napisz jak przebiega dalsze leczenie.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|